klik op de flyer en ga naar de web-site

 

Rising Band Contest

20 mei om 11:51 ·

De finale van Rising Band Contest 2015

Het was een finale met 4 totaal verschillende bands die allen speelden op een hoog niveau. De bands die speelde waren: Anne Groen, Uncle Jimmy, Burgundy en ArcArc. De uitslag werd voornamelijk door de laatste twee bands erg lastig gemaakt, ArcArc en Burgundy speelde beide op uitzonderlijk hoog niveau waardoor het voor de jury een moeilijke keus werd. Uiteindelijk heeft de jury bepaald dat Burgundy heeft gewonnen.

De avond werd door Anne groen geopend. Zij speelde een set die qua niveau, spanningsboog en interactie met publiek erg veel leek op de set die zij speelde in de halve finale. Wel was duidelijk te zien dat de band een flinke vooruitgang hadden geboekt met betrekking tot de voorronde, de band was veel beter ingespeeld op Anne Groen. De jury verwacht echter wel dat deze band niet Anne Groen haar laatste band is; de jury ziet namelijk erg veel potentie in de jonge singer-songwriter, alleen de band zal hard bij moeten spijkeren om haar naar een hoger niveau te kunnen tillen. De jury ziet in haar nummer hitpotentie!

De tweede band van de avond was Uncle Jimmy. Zij speelde een set die helaas niet zo overtuigend over kwam als de vorige twee keer dat zij speelde op RBC. Dit lag met name bij de gitarist die zijn sound niet onder controle had en veel, veel te zacht stond. Hierdoor werd eigenlijk het geheel uit balans getrokken en konden zij niet de explosieve set neerzetten die wij wel hadden verwacht. Wel gingen er groten complimenten uit naar de nummers en de gezamenlijke intensiteit die met veel energie werden overgebracht naar het publiek.

Burgundy. De grote verassing van de avond. Zij hadden zichzelf dik overtroffen, de set gierde van de energie, noten die stuk voor stuk gemeend werden gespeeld en nummers die je continu bij de ballen grepen en niet meer los lieten of zelfs nog iets harder knepen. Tijdens de halve finale was hun eerste nummer hun sterkste nummer, zij kwamen niet meer over die energiepijl heen. De set tijdens de finale opende ze met het zelfde nummer waardoor er een lichte angst ontstond dat zij dezelfde fout zouden begaan. Dit was totaal niet het geval, zij wisten de spanning hoog te houden en dikwijls te overtreffen met een hoge dosis explosiviteit. Verwachtingen waren gevestigd op ArcArc maar door deze set werd al snel duidelijk dat er een keerpunt was ontstaan.

ArcArc was de laatste band die kans maakte op de eerste plaats. Zij speelde uiteraard een fantastische set met een muzikaal niveau waar menig muzikant U tegen zegt. De nummers zijn geen liedjes die je even voor de leuk aan zult zetten, neen, het zijn nummers met een sfeer waarin je iets kunt voelen en beleven, nummers die je even boven de grond laten zweven en weer verbijsterd terug zetten met een gevoel alsof je ergens bent ingezogen waar je nog nooit eerder bent geweest. De jury had echter het idee dat ArcArc nog niet is waar zij kunnen komen. De band is net een jaar bezig, hierdoor was te merken dat hetgeen zij neer willen zetten, nog veel en veel sterker kan. Dat zij niet hebben gewonnen is geen schande, het is positief. De band is simpelweg nog lang niet waar het wel kan zijn. ArcArc heeft op een erg ingewikkelde manier van vertaling gevonden voor bepaalde emoties, zij moeten alleen nog veel dieper graven en zichzelf binnenstebuiten keren om dit te laten brengen waar het kan komen.

Met Burgundy als winnaar is er weer een waardig Rising Band Contest seizoen verlopen. De prijzen die zij hebben gewonnen zijn: een betaald optreden op Rabo Popweekend Schagen, een studiodag om een single op te nemen in de Lifra Studio van producer Frank Telleman en een radio optreden op Radio Mortale. Namens de organisatie willen we iedereen bedanken. Tot ziens!